Är det nödvändigt med antivirusprogram?

Är det nödvändigt med antivirusprogram?

Många har nog hört talas om någon som drabbats av datorvirus. Eller själv blivit drabbat och sett hur mycket skada som kan ske. Men behöver man egentligen ett antivirusprogram och vad är det?

Att veta om man är drabbad av virus

Det kan vara svårt att veta om man redan är drabbad av virus. Ibland kan det vara så enkelt att datorn går långsammare än normalt. Ibland kan virus orsaka att program inte fungerar eller att program öppnas och körs i bakgrunden. En del virus vill bara orsaka skada på datorn medan andra virus samlar in information för att användas i brottsligt syfte. Det kan vara bankinformation eller lösenord. Datorvirus som inte rensas kan förvärra skadan och göra en dator obrukbar. Olika skador uppstår av olika sorters virus. De kan även spridas vidare via exempelvis email. Med ett antivirus program går det att genomsöka datorn efter skadlig programvara och se om det finns virus.

Att skaffa antivirusprogram

Ett antivirusprogram skyddar alltså datorn och kan även användas för att rensa bort virus. De används hela tiden på datorn och skannar av läget. En mer noggrann kontroll kan schemaläggas. Ett antivirusprogram fungerar som en dörrvakt som godkänner vad som får installeras på datorn. De bör uppdateras hela tiden för att fungera mot nya datorvirus.

Att välja antivirusprogram

Det insta man kan göra är att använda en gratisversion av ett antivirusprogram. De är förstås inte lika funktionella som betalversioner, men ger ett bra grundskydd. Ska man betala för skyddet beror valet på vilka funktioner man behöver. En del har föräldraskydd där rätt mycket går att ställa in, som vilka typer av sidor som får besökas. Andra har VPN skydd och skyddar identiteten grundligare. Med Windows 10 kommer Windows defender som innehåller antivirusskydd. Detta kan för en del vara fullt tillräckligt skydd. Fördelen är att det är gratis, inte kräver installation eller prenumeration. Några populära val brukar annars vara F-secure, Norton antivirus och Bitdefender.

dante