Internet och säkerhet – att tänka på

Internet och säkerhet – att tänka på

Smarta prylar finns snart i var mans hem. De kan finnas där utan att man tänker på dem som en säkerhetsrisk. Allting som har någon form av dator inuti sig, eller som kan kopplas upp mot internet, är just en sådan smart pryl. Det kan vara en skrivare, kameran i mobiltelefonen, robotdammsugaren eller webkameran. Kanske till och med din våg är uppkopplad till det trådlösa nätverket i ditt hem. Det är lätt hänt att saker kopplas upp och sedan faller i glömska.

[IMAGE=dfZdymbn0D3T.jpg]

Skydda dina prylar mot intrång

Uppdatera, uppdatera och uppdatera. Det är det absolut enklaste sättet att skydda sig från intrång. Allt som är uppkopplat till internet, även smart-TV’n, utbyter information. Likaväl som datorn, mobilen och surfplattan måste uppdateras för att hålla obehöriga borta, lika viktigt är det att uppdatera allt annat som är kopplat till internet. Om prylen glöms bort kan obehöriga, till exempel kriminella, ta över den. Det är lätt att vifta bort som icke troligt, men faktum är att illvilliga personer kan utföra cyberattacker genom att ta kontroll över smarta prylar och på så vis överbelasta nätet i syfte att slå ut webbplatser.

Alla kameror kan se dig

Utan att för den skull bli paranoid, kan det vara bra att åtminstone veta att detta är fullt möjligt. Allting i ditt hem som är uppkopplat och har en kamera kan potentiellt se dig. Det är därför som till och med datatillverkare ofta har ett plåster över sin dators kamera. Det går att hacka sig in i mobilkamera, webcam, ja till och med i robotdammsugarens kamera om någon så vill. Det är därför det är så viktigt att byta lösenord ofta och alltid när ett förhållande tar slut, för att förhindra att den försmådde parten tar över de smarta prylarna i hemmet för att till exempel spionera på sin expartner.

Smarta prylar och säkerhet

Idag finns inget regelverk som en tillverkare av smarta prylar måste följa. Därför bör man inhandla dessa hos en tillverkare som underhåller sina produkter. Det finns många tillverkare som erbjuder smarta prylar till hemmet, men som har dålig koll på vad som faktiskt händer när de kopplas upp mot internet. Det finns smarta hem som släcker och drar ner värmen i tomma rum. Andra kan ta en titt på Tibber och kanske lyckas sänka elkostnaderna den vägen. Ta också reda på om säkerhetsuppdateringar kommer att finnas även efter att den smarta prylen tagits ur sortimentet.

Minimera risker och behovet av underhåll

En investering i en styrenhet kan vara klokt för den som har många smarta prylar uppkopplade. Koppla prylarna dit och låt styrenheten koppla till internet. På så sätt finns bara en enda enhet att uppdatera vilket minimerar risken att drabbas av attacker från kriminella, något som tyvärr kommer att bli allt vanligare ju mer uppkopplad mänskligheten blir mot cyberspace.

dante