Enkel laptop som underlättar jobb och studier

Enkel laptop som underlättar jobb och studier

En bra laptop är a och o för den som studerar eller ofta jobbar hemifrån. Ett enkelt tips när det kommer till val av dator, är att köpa den enklaste modellen du kan hitta. Detta förutsätter så klart att du inte studerar eller arbetar med videoredigering, spelutveckling eller andra områden som kräver rejäl datorkraft. I de fallen har du antagligen bättre koll än vi på vad du behöver. Här talar vi om laptops som är gjorda för att skriva uppsatser på, surfa, göra research, mejla och alla såna grundläggande funktioner som i princip alla studenter behöver idag.

Köp billigt, enkelt och okomplicerat

Som student kan du säkert komma på tusen häftiga funktioner du vill ha till din laptop. Stor skärm för Netflix-maratons i sängen, kraftfullt grafikkort för spel, proffsdesignat ytterskal i körsbärsträ för att imponera på kamraterna i bibblan. Vi rekommenderar dock att försöka ignorera dessa tankar. Spara studiebidraget till andra tillfällen och låt din studiedator vara exakt en studiedator och ingenting annat. Fördelen med att ha en så tråkig och vardaglig dator som möjligt är att du associerar datorn med studier istället för nöje. Det har faktiskt påverkan på studiemotivationen!

Vill du ha en Apple-produkt blir det svårare då det inte finns några budgetalternativ som är i närheten lika billiga som Windows-baserade laptops. Är du van vid Apple, har råd och inte tycker det är värt att lära sig Windows är det så klart bättre att köra på det du känner till. Målet med en studiedator är att minska distraktionerna.

Att 100 % satsa på den billigaste är dock kanske att göra det lite väl enkelt för sig. Det är viktigt att tangentbordet känns ergonomiskt, att datorn faktiskt klarar av de mest grundläggande funktionerna och dessutom har tillräckligt med utrymme för att lagra allt du behöver för studierna. Med det sagt så är vårt bästa tips att hålla det enkelt och spara pengar. Din C-uppsats kommer bli lika bra på en laptop för 3 000 som en för 15 000.

För frilansaren och egenföretagaren

En laptop för arbetet beror så klart bara på vad för jobb du har. Är du anställd på ett företag får du antagligen en jobbdator om det finns behov. För dig som är frilansskribent eller egen företagare av annat slag gäller dock i princip samma anvisning som för studenter – håll det enkelt. Ska du sköta och lagra bokföring och fakturor via laptopen kan det dock vara bra att se till att datorn åtminstone är kraftfull nog att klara det. En dockningsstation till arbetsplatsen är också mycket praktiskt så att du smidigt kan koppla in laptopen till din mus, ditt tangentbord och externa skärmar, samtidigt som batteriet får tid att återhämta sig.

dante