Det finns väl knappast något område där det går så fort framåt i utvecklingen som på teknikområdet. Saker som vi idag tar som självklara, som iPads, Swish, BankID och inbyggda fingeravtrycksavläsare i våra mobiltelefoner dök upp först under 2010-talet.
[IMAGE=ffJg3Tfls1r9.jpg]
Disketten
[IMAGE=bW1uDqdi322d.jpg]
Ta bara en sådan sak som lagringsmedier till våra datorer. Disketten var under flera decennier, ända fram till slutet av 1990-talet, det dominerande lagringsmediet för datorer. Den första disketten uppfanns 1967 och var då hela 8 tum stor och ganska sladdrig, därav ursprungligen kallad floppydisk. Under början av 80-talet krympte dock disketten till 5,25 tum, vilket var standardstorleken för 8-bitarsdatorerna. Den sista generationens disketter var 3,5-tumsdisketterna som även fick ett skal av hårdplast, vilket gjorde att de inte längre var så sladdriga.
[IMAGE=cXZipmbpJfzy.jpg]
3,5-tumsdisketten rymde ursprungligen 360 kilobyte, vilket senare ersattes av DD-disketterna (Double Density) som rymde 720 kilobyte. Senare kom även HD-disketterna (High Density) med plats för 1,44 megabyte. 3,5-tumsdisketterna hade även en fjädrande lucka av metall som skyddade magnetskivan inuti från damm och repor.
CD-ROM-skivan
Under andra hälften av 90-talet började även CD-ROM-tekniken slå igenom hos datorerna. En CD-ROM-skiva rymde hela 650 MB med data, vilket motsvarar hundratals disketter. Problemet var dock att CD-skivorna till en början enbart var läsbara (därav ROM som står för Read Only Memory). Man kunde som privatperson alltså inte använda CD-skivorna till att lagra egna filer på. Detta kom dock att ändras i och med de så kallade CD-brännarna med tillhörande CD-R-skivor. Som med all ny teknik var de första CD-brännarna väldigt dyra, men med tiden blev de både billigare, snabbare och driftsäkrare.
Plötsligt kunde vanliga privatpersoner bränna en CD-skiva som rymde hela 650 MB och ibland till och med 700 MB. Det gick dock fortfarande inte riktigt att jämföra dem med disketternas flexibilitet eftersom man endast kunde bränna en CD-R-skiva en gång och därefter endast läsa från den. Detta kom dock att ändras med CD-RW-skivorna (Read/Write) som gick att skriva till flera gånger. Senare kom även brännbara DVD-skivor som rymde hela 4,7 gigabyte.
Precis som tekniken har utvecklats för lagringsmedier och andra datortillbehör genom åren är det även viktigt med verksamhetsutveckling för den som driver ett företag. Tack vare just dagens digitalisering kan detta göras betydligt mer effektivt än tidigare.
USB-minnet
Under början av 00-talet började de första USB-minnena dyka upp på marknaden och ersatte med tiden både de gamla disketterna och CD-/DVD-skivorna. Som hörs på namnet stoppar man USB-minnet i datorns USB-port och kan därefter använda det som en extern lagringsenhet, eller en liten portabel hårddisk om man så vill. Alla filer lagras elektroniskt på en minneskrets inuti USB-minnet, så det finns inga rörliga delar som hos diskettstationen, CD-brännaren eller den traditionella mekaniska hårddisken.
Än idag är USB-minnet det dominerande lagringsmediet för datorer då det är så litet och smidigt och lätt att bära med sig i fickan. Det är dessutom billigt då man idag kan få ett 32 GB USB-minne för under hundralappen.