Bra datormöss för strategi- och rollspel

Bra datormöss för strategi- och rollspel

Innan vi ger tips på bra spelmöss vill vi först ge en homage till en tid då spelmöss eller gamingmöss inte ens var del av vår vokabulär. När strategispelet Starcraft slog igenom i Sydkorea, och startade det som kom att bli e-sport och progaming, var det standard att använda så kallade kulmöss. Söker man på gamla tv-matcher från den tiden (framför allt från tidigt 2000-tal) går det ibland att urskilja denna antikvitet. Även när de optiska mössen började bli tillräckligt tillförlitliga var det många gamla rävar bland proffsen som envist höll sig kvar till kulmössen ända fram till 2010. De ansågs vara lättare och mer responsiva men dog så småningom ut helt och hållet. Vill man idag hitta en kulmus får man leta på auktionssidor som Tradera.

För snabba strategispel

Nåväl, när vi ändå pratar om snabba strategispel så kan vi väl fortsätta där. Det som utmärker en bra mus för RTS (real time strategy) är att den inte ska väga så mycket och vara väldigt precis. De flesta RTS-spelare spelar med hög muskänslighet – musen behöver därför vara responsiv även för de mest subtila rörelserna.

Traditionellt är musen i det minsta laget, men det är så klart en smaksak. En skillnad gentemot skjutspel och MMO-spel (massive multiplayer online) är att det inte behövs några extraknappar. En vänster- och högerknapp är allt som behövs. En fördel med detta är att mindre möss med enklare design brukar gå att få mycket billigare.

Här är några möss i väldigt spartansk design:

  • Razer DeathAdder Chroma – Antagligen den mus som mest efterliknar de gamla kontorsmössen på 90-talet med en rullande kula istället för sensor. För nostalgikern är detta det ultimata valet.
  • Logitech G403 Prodigy – En snygg mus i klassisk design som passar bra för lite större händer.
  • BenQ Zowie EC2-A – En bra RTS-mus som dessutom fungerar bra till andra aktiviteter. Scrollhjulet är något större än normalt, vilket både kan ses som en för- och nackdel.

För lugna strategi- och rollspel

Är du en lite mer chill typ av gamer är komfort och funktionella möss något du bör fokusera på.

  • Logitech MX518 – En riktig klassiker. Logitechs MX-serie har varit med i många år och har alltid en bra balans mellan nya, moderna detaljer, samtidigt som designen är så pass utmärkande att du lätt kan se ett samband mellan den första och senaste musen i serien. En bra allroundmus och favorit bland många.
  • Corsair Ironclaw RGB – Denna mus passar perfekt för större händer och lite slöare spel som Civilization, Fallout eller klassiska peka-klicka-spel. Den har även 12 anpassningsbara knappar på sidan av musen, vilket gör att den passar bra för spel som kräver snabbhet och många hotkeys – World of Warcraft till exempel.
dante