Tangentbord – traditionellt eller mekaniskt?

Tangentbord – traditionellt eller mekaniskt?

Ett bra tangentbord kan göra underverk för spelkänslan, och fördelen är att riktigt bra tangentbord är bra för alla typer av spelare. Enkelt förklarat kan man dela upp tangentbord i mekaniska och traditionella. Traditionella är de vanligaste. Har du någon gång suttit vid ett tangentbord hemma, i skolan eller på jobbet så är chansen stor att det varit ett traditionellt. Ett mekaniskt utmärker sig i att de dels kan låta väldigt mycket, har högre uppsatta knappar och har generellt högre kvalitet och livslängd.

Mekaniskt tangentbord – för och nackdelar

Att tangentbordet låter mycket är en smakfråga. Vissa gillar att det verkligen hörs när man trycker ned en tangent, andra vill kanske smyga lite om man stannar uppe för att spela och inte vill väcka hela familjen. Det finns dock varianter av mekaniska tangentbord som är byggda för att vara tysta – det är alltså inte omöjligt att spela tyst.

En annan fördel är att mekaniska tangentbord ofta är utrustade med extra hög KRO (Key Rollover). Det innebär att du kan ha fler knappar intryckta samtidigt, utan att någon missas att registreras. Det är framför allt viktigt när du spelar fightingspel som Street Fighter eller Tekken då vissa specialattacker ofta kräver att man håller in flera tangenter samtidigt. Men det är kanske inte det primära säljargumentet – andelen fighting-spelare som spelar med tangentbord är mycket låg. De flesta föredrar i så fall en klassisk arkadsticka eller handkontroll, eller en hitbox – en slags hybrid mellan arkadsticka och tangentbord.

Utvecklingen av mekaniska tangentbord har gått väldigt snabbt på senare år och allt från design till typ av knappar kan förändra upplevelsen avsevärt. Det betyder att du bör köpa tangentbordet i butik. Då kan du testa och se att allting verkligen känns rätt. Detta blir extra viktigt eftersom att denna typ av tangentbord ofta är avsevärt dyrare än traditionella tangentbord. En god investering kräver sin research.

När det kommer till tips så är det svårt eftersom allting handlar om känsla. Bra märken är hur som helst Asus, Corsair, MSI och Logitech.

Traditionella tangentbord

Den klassiska modellen av tangentbord är sällan anpassade för spel, men det finns så klart produkter som lämpar sig bättre och sämre. Samma princip som mekaniska tangentbord gäller: testa i butik och handla därefter. Enda skillnaden är att det inte blir lika katastrofalt om du skulle köpa fel då traditionella tangentbord nästan alltid är mycket billigare.

dante